Belastingschijven 2014 waarschijnlijk ongewijzigd

Als gevolg van een breed pakket aan bezuinigingsmaatregelen zullen naar verwachting de hoogtes van de belastingschijven 2014 bevroren worden.

Wat merken wij daar nu van? Volgens een econoom van de ING zullen mensen in de lagere inkomens hier 16 euro op jaarbasis nadeel van hebben en mensen in de hoogste inkomens zullen hier 112 euro nadeel van hebben.

In veel media is hier veel verontwaardiging over. Mensen reageren massaal op dit bericht. Maar het valt allemaal wel mee….. 16 euro voor de lagere inkomens en 112 euro voor de hoogste inkomens. Dat komt neer op anderhalve euro en 10 euro per maand.

Maar dit komt bovenop alle andere lastenverzwaringen. In 2013 is het tarief van de eerste belastingschijf verhoogd van 33,1% naar 37%. Dit was vooral voor de lagere inkomens een enorme lastenverzwaring. Vorig jaar was het nadeel voor iedereen ruim 785 euro. Maar ook voor de hoogste inkomens is de grens van de vierde belastingschijf in 2013 al met 500 euro verlaagd. Ook dat was direct 260 euro extra belasting.

Daarnaast zijn de accijnzen op tabak en alcohol verhoogd, is het BTW tarief gestegen van 19 naar 21%, wordt de zorg steeds duurder en blijft de brandstofprijs ook alleen maar stijgen. Ook zal de kinderbijslag de komende jaren fors dalen.

Al deze maatregelen hebben een daling in onze koopkracht tot gevolg. En wanneer we met zn allen minder geld (kunnen) uitgeven heeft dat weer negatieve gevolgen voor de gehele economie. Maar helaas is dat iets wat onze regeerders nog steeds niet snappen……..

Comments are closed.