Motorrijtuigenbelasting

Zodra u een motorrijtuig (personenauto, bestelauto, vrachtauto, autobus of motorfiets) op uw naam zet, bent u verplicht voor dit voertuig wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting te betalen. Wanneer u bij het postkantoor het kenteken op naam laat zetten, wordt er direct door de medewerker aangifte gedaan van de tenaamstelling van het voertuig en gaat u automatisch motorrijtuigenbelasting betalen. U kunt bij het postkantoor direct een machtiging afgeven voor een maandelijkse automatische incasso. U kunt ook kiezen voor een kwartaalbetaling per acceptgiro.

Motorrijtuigenbelasting wordt in principe gebruikt voor de aanleg en onderhoud van onze wegen.

 autokosten

Hoogte Motorrijtuigenbelasting

Hoeveel motorrijtuigenbelasting u moet betalen hangt af van enkele factoren:
#Soort voertuig
#Brandstof
#Gewicht van het voertuig
#Provincie

Er bestaan verschillende tarieven voor personenauto’s, bestelwagens, vrachtwagens, bussen en motorfietsen.
Ten tweede bepaalt de soort brandstof die uw voertuig gebruikt de hoogte van de motorrijtuigenbelasting.  Op dit moment zijn volledig elektrisch aangedreven voertuigen vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Het standaard tarief geld voor benzine auto’s. Auto’s op diesel of LPG betalen een (hoge) toeslag.
Ook de provincie waar u woont bepaalt hoeveel motorrijtuigenbelasting u bepaalt. Dit gebeurt door middel van de provinciale opcenten. De verschillen tussen de hoogte van de te betalen belasting zijn echter niet zo groot.

Op de site van de belastingdienst vindt u de rekenhulp voor het bepalen van de motorrijtuigenbelasting.

Motorrijtuigenbelasting – voorbeelden

Wanneer u een auto heeft van 1100 kg betaald u de volgende bedragen aan motorrijtuigenbelasting:

Op benzine betaalt u €115,- per kwartaal

Op LPG-G3 of Aardgas betaald u €159,- per kwartaal

Op diesel betaalt u €257,- per kwartaal

Op LPG betaald u €273,- per kwartaal

Zoals u ziet, zit er een groot verschil in de te betalen belasting voor een auto op benzine en een auto op LPG. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen gewoon LPG en LPG-G3. De “G-3″ installaties zitten in de moderne auto, vanaf ongeveer bouwjaar 1995. Dit zijn direct ingespoten LPG systemen en deze zijn zuiniger en schoner dan de oude LPG systemen. Daarom krijgt u een aanzienlijke korting. Een auto aanschaffen met een LPG-G3 installatie zal dus al snel lonend zijn.

Jaarlijks ontvangt de overheid een bedrag van 5 miljard euro aan motorrijtuigenbelasting.