Belastingschijven 2013

Tarieven Belastingschijven 2013

Het Nederlandse belastingstelsel kent 3 Boxen. In Box 1 vallen alle inkomsten uit werk en woning. Dat zijn dus inkomsten die u ontvangt als u werkt in loondienst, als u werkt als zelfstandige of een uitkering geniet. Ook vallen de inkomsten uit een (verhuurde) woning in Box 1. Over deze inkomsten betaald u inkomstenbelasting. Hoe veel inkomstenbelasting u betaald is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen. Naarmate u meer verdient, betaald u namelijk een hoger percentage loonheffingen. De hoogte van uw belastingtarief wordt bepaald door de belastingschijf waarin uw inkomen valt. In elke belastingschijf betaald u een ander percentage belasting.

Belastingschijven 2013

Ten opzichte van de belastingschijven 2012 is de eerste belastingschijf het meest gewijzigd. Het percentage in deze schijf is gestegen van 33,1% naar 37%. Om dit nog een beetje te compenseren is de lengte van de eerste belastingschijf ook iets opgerekt. Van €18.945 naar €19.645. Over dit verschil van €700 betaal je nu dus 37% in plaats van 42%. De verhoging van het percentage in de eerste belastingschijf kost ons €785 extra belasting per jaar en het oprekken van de eerste schijf compenseert dit met slechts €35,-
Ook de grens tussen schijf 3 en 4 is verlaagd met €600 euro. Waardoor mensen met hogere inkomens eerder in de hoogste schijf terechtkomen.

Belastingschijven 2013

Zoals je ziet zijn de belasting tarieven voor personen onder en boven de AOW leeftijd in de eerste twee belastingschijven verschillend. Dat komt doordat in het percentage sociale verzekeringen 17,9% premie zit verwerkt voor de opbouw van AOW. Omdat er in de hoogste twee schijven geen premie meer betaald wordt voor sociale verzekeringen en dus ook niet voor AOW is er geen verschil meer in de belastingtarieven voor iemand ouder of jonger dan de AOW leeftijd.

Nadat je met behulp van de belastingschijven hebt uitgerekend hoeveel belasting je moet betalen, wordt het bedrag dat je uiteindelijk betaald nog iets lager dankzij de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Kijk ook eens op de pagina minimumlonen om te controleren of jouw baas je wel voldoende betaald.