BTW en Accijns

Een van de grootste inkomstenbronnen, na de inkomstenbelasting zijn de BTW en accijnzen. De overheid heft een extra belasting op alle diensten en goederen die u afneemt. BTW komt van de term Belasting Toegevoegde Waarde en wordt ook wel omzet belasting genoemd. Dit is een belasting die over elk product of dienst geheven wordt.

Daarnaast zijn er nog accijnzen. Dat is een extra belasting die naast de BTW over enkele zaken zoals tabak, alcohol en brandstof geheven wordt. Accijnzen zijn in principe bedoeld om bepaalde zaken te ontmoedigen. Zo zou de accijns op brandstof het autogebruik moeten terug dringen, de tabaksaccijns wordt regelmatig verhoogd om rokers aan te moedigen te stoppen en de alcohol accijns zou het alcohol gebruik moeten verminderen. Althans, dat is de reden die de overheid meegeeft aan de accijnzen. De meeste mensen zien het gewoon als een maatregel om zoveel mogelijk belasting te kunnen heffen.

Deze heffingen zitten automatisch in de prijs verwerkt als je iets koopt. Het bedrijf waar je deze zaken hebt gekocht draagt het af aan de belasting.

Op de volgende pagina’s vind u meer uitleg over de verschillende heffingen en de tarieven.

BTW

ACCIJNS

btw-verhoging

btw-verhoging