Lastenverzwaring autobelasting 1 miljard

De overheid heeft een 7-tal maatregelen bedacht om in 2014 een bedrag van 1 miljard aan extra inkomsten te genereren. Al jarenlang is de automobilist een makkelijke prooi voor de overheid en belastingdienst om veel geld binnen te harken. Ondanks dat de autokosten in Nederland al ruimschoots de hoogste in Europa is, schaamt de overheid zich er niet voor om deze lasten nog verder te verhogen. Op onze pagina “Auto inkomsten Overheid” kunt u zien hoeveel de overheid op dit moment al binnenhaalt met auto belastingen. Deze voorgestelde 1 miljard extra komt daar nog eens bovenop.

Maatregelen autolasten verzwaring 2014

Welke maatregelen heeft de overheid bedacht en wat zullen ze naar verwachting gaan opbrengen?

Verhoging accijns op LPG > opbrengst 50 miljoen euro

Verhoging accijns op Diesel > opbrengst 230 miljoen euro

Nieuwe oldtimerregeling > opbrengst 137 miljoen euro

Provinciale opcenten > opbrengst 155 miljoen euro

Stoppen vrijstelling MRB zuinige auto’s > opbrengst 250 miljoen euro

Verhogen boetes te laat betalen MRB > opbrengst 50 miljoen euro

Indexatie brandstofaccijns > opbrengst 156 miljoen euro

Een omvangrijk pakket aan maatregelen om de automobilist nog verder uit te knijpen.
De verhoging van accijns op LPG en Diesel zal 7 en 3 cent bedragen, inclusief BTW zal dat 8,4 en 3,6 cent zijn
De nieuwe oldtimerregeling houdt in dat alleen auto’s van 40 jaar en ouder nog vrijgesteld zullen zijn van wegenbelasting. Vooral een lastenverzwaring voor bezitters van een jonge klassieker op LPG en Diesel.
Net als het afschaffen van het “grijs” kenteken voor particulieren enkele jaren geleden veroorzaakt dit hetzelfde effect. Niet meer kunnen blijven rijden in hun huidige auto en tegelijkertijd met een auto opgescheept zitten die halveert in waarde of onverkoopbaar is.

De extra opbrengsten uit provinciale opcenten komt uit het verhogen van de motorrijtuigenbelasting en verhogen van parkeertarieven.
Vanaf 2011 betalen kleine / zuinige auto’s geen motorrijtuigenbelasting. In deze maatregelen gaan ook deze auto’s weer gewoon wegenbelasting betalen.

Wanneer de motorrijtuigenbelasting niet op tijd betaald wordt, levert dat een boete op. Wordt de motorrijtuigenbelasting meerdere keren te laat betaald, dan stijgt de hoogte van die boete exponentieel. In 2014 zullen deze boetes dus nog verder verhoogd worden.

De reeds hoge accijnzen op onze brandstof zullen dit jaar geïndexeerd worden.(ook de reeds verhoogde accijns op diesel en LPG)

Comments are closed.