AOW

De afkorting AOW staat voor Algemene Ouderdoms Wet. Dit is een regeling van de overheid die elke Nederlander voorziet van een Staatspensioen. Elke Nederlander bouwt AOW op vanaf je 15e jaar tot aan je 65e jaar. In deze periode van 50 jaar, bouw je elk jaar 2% AOW recht op.
Wanneer je in deze periode een tijdje in het buitenland hebt gewoond, heb je voor die tijd geen AOW recht opgebouwd en zal je dus iets minder ontvangen.

Omdat de levensverwachting is gestegen, zal je dus langer AOW ontvangen dan dat er voor je is gereserveerd. Om die reden heeft de overheid de leeftijd verhoogd waarop je recht op AOW ingaat.

Vanaf 2013 wordt deze leeftijd stapsgewijs elk jaar een stukje verhoogd. Ging in het verleden je recht op AOW in, de maand nadat je 65 werd, vanaf nu zal deze leeftijd steeds iets opschuiven. Dus bijvoorbeeld pas wanneer je 65 jaar en een paar maanden bent. Uiteindelijk zal in 2023 de AOW-leeftijd uitkomen op 67 jaar.

Wordt je binnenkort 65 en wil je weten op welke leeftijd jij recht heb op AOW, dan kunt u dit hier checken.

Hoogte van de AOW

Hoeveel AOW u zult ontvangen is afhankelijk van uw geboortedatum, leefsituatie (alleen of met partner) en het aantal jaren dat u AOW heeft opgebouwd. AOW wordt uitbetaald door de SVB (Sociale Verzekeringsbank). U ontvangt het zolang u leeft.

Wanneer u alleen woont ontvangt u 70% van het netto minimum loon

Wanneer u  getrouwd bent of samenwoont ontvangt u 50% van het netto minimum loon

Wanneer u dus beiden de AOW leeftijd hebt bereikt, ontvang je samen totaal 100% van het minimumloon

Wanneer uw partner nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt, ontvangt u een toeslag.

Deze toeslag is komt te vervallen. U ontvangt deze toeslag alleen nog als u vóór 1 april 2015 recht heeft op deze toeslag.

Het Bruto minimumloon per 1 juli 2013 is : €1477,80. Meer informatie hierover vindt u op : minimum-lonen.nl

Netto AOW

Wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt, betaal je een lager bedrag aan loonheffing. op de pagina belastingschijven vind je meer informatie over de verschillende belastingtarieven en boxen.

Uw AOW inkomen wordt volgens het stelstel van belastingschijven belast in box 1

Hieronder de berekening van de Bruto > Netto bedragen voor alleenstaanden

AOW alleenstaand

AOW Alleenstaand

 
Hieronder de berekening van de Bruto > Netto bedragen voor gehuwden en samenwonenden
AOW gehuwden & samenwonenden

AOW gehuwden & samenwonenden

 

U ziet dat er twee verschillende Netto bedragen genoemd worden. Netto mét en Netto zónder heffingskorting. Dit komt omdat heffingskorting maar één keer gegeven wordt. Heeft u dus nog een ander inkomen, zoals bijvoorbeeld een Pensioen of een bijbaan, dan kan zijn dat de heffingskorting reeds op uw andere inkomen verrekend wordt. Heeft u géén ander inkomen, dan wordt de korting altijd op uw AOW verrekend.

Dit zijn de bedragen waar u recht op heeft als u in de periode van uw 15e jaar tot uw 65e jaar in Nederland heeft gewoond. Voor elk jaar in het buitenland zal uw uitkering ca 2% lager zijn. Op de site van de SVB kunt u met behulp van uw DigID precies zien hoeveel u heeft opgebouwd. Ook kunt u uw pensioenopbouw controleren met uw DigID

Wanneer wordt de AOW betaald?

Hieronder alle uitbetaal data voor 2013. Dit zijn de data waarop de SVB het geld stort. Afhankelijk van uw bank kan het nog enkele dagen duren voor het op  uw rekening staat.

Betaaldagen 2013

 • 23 januari 2013
 • 21 februari 2013
 • 21 maart 2013
 • 23 april 2013
 • 23 mei 2013 (inclusief vakantie-uitkering)
 • 24 juni 2013
 • 23 juli 2013
 • 22 augustus 2013
 • 23 september 2013
 • 23 oktober 2013
 • 21 november 2013
 • 20 december 2013