veranderingen Hypotheekrenteaftrek

De afgelopen jaren zijn er enkele wijzigingen geweest in de regels rondom hypotheekrenteaftrek. Ook zijn er veranderingen geweest in de regels met betrekking tot de hoogte van het te lenen bedrag en de hypotheekvorm.

Regels Hypotheekrenteaftrek januari 2013

Er zijn vele hypotheekvormen en daarnaast nog een veelvoud aan combinaties hiervan. Maar wanneer u op dit moment een huis koopt en in aanmerking wil komen voor hypotheekrenteaftrek kuint u nog maar kiezen uit twee hypotheekvormen: annuiteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Met een (gedeeltelijk)aflossingsvrije of spaarhypotheek, komt u niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Heeft u uw woning voor 1 januari 2013 gekocht, dan gelden voor u nog de oude regels en heeft u ook met een andere hypotheekvorm, recht op hypotheekrente aftrek.

Veranderingen hypotheekrenteaftrek 1 januari 2014

Vanaf 2014 wordt het maximaal aftrekbare percentage in de hoogste belastingschijf met 0,5% per jaar afgebouwd. Zit u met uw inkomen en dus ook uw hypotheekrenteaftrek in de hoogste belastingschijf, dan krijgt u in plaats van 52% in 2014 nog slechts 51,5% renteaftrek van de belasting terug. In 2015 ontvangt u 51% renteaftrek.

Dit maximaal terug te ontvangen percentage loopt in 28 jaar terug naar 38%. Tenzij uiteraard een volgend kabinet deze afbouw versnelt.

Meer over hypotheken op : hypotheeklastenberekenen

Comments are closed.